Dit zijn dé staffing trends van 2019

Dit zijn dé staffing trends van 2019

We willen er misschien nog niet helemaal aan denken, maar het einde van het jaar is alweer in zicht. Ook 2019 was weer een veelbewogen jaar in het land van staffing. Met de ontwikkeling van AI en een verschuiving van de criteria waarop we selecteren, is het landschap de afgelopen maanden flink veranderd. Dit zijn dé staffing trends van 2019.

Staffing is een team effort

Steeds meer bedrijven ontdekken het belang van een netwerk als het gaat om het aantrekken van nieuw talent. Uit onderzoek is gebleken dat personeel dat wordt aangetrokken via het eigen netwerk vaak meer betrokken is bij de organisatie. Dit heeft dan weer een positieve uitwerking op het verloop van personeel. Steeds meer bedrijven maken daarom gebruik van een beloningsysteem waarbij een werknemer die een goede kandidaat aanlevert een leuke bonus kan verwachten.

Ook social proof wordt steeds belangrijker voor werkgevers. Een leuke functieomschrijving en wat informatie van HR is niet langer genoeg. Potentiële kandidaten willen van de huidige werknemers horen hoe het echt is om voor de organisatie te werken. Daarmee wordt staffing een team effort, waarbij de hele organisatie samenwerkt om het juiste talent aan te trekken.

Recruitment marketing steeds belangrijker

De tijd waarin bedrijven een functie uit konden zetten en honderden reacties ontvingen is al eventjes voorbij. Dat is waarom we steeds meer recruitment marketingspecialisten zien verschijnen. Dit zijn marketeers die slim gebruikmaken van verschillende marketingtechnieken om jou als werkgever in de kijker te spelen. Denk hierbij aan social media campagnes met geavanceerde targetting, employer branding en verschillende offline activiteiten om potentiële kandidaten kennis te laten maken met de werkgever.

De sleutel buiten eigen industrie

Binnen de IT is de vraag naar personeel nog altijd veel groter dan het aanbod. Er zijn simpelweg niet voldoende professionals op de markt om deze vraag op te vullen. Dit lijkt in de toekomst ook niet snel te veranderen. Onderzoekers stellen namelijk dat er op dit moment niet genoeg studenten zijn om de toekomstige vacatures op te vullen.

Dit is een flinke uitdaging voor organisaties en staffing consultants. Gelukkig wordt er steeds meer ontwikkeld op basis van low-code (waarbij men kan werken in visual builders in plaats van in code) en teams worden ingericht om de professionals zelf op te leiden. Dit biedt mogelijkheden om new hires buiten de branche te zoeken. Staffing consultants zoeken in dit soort gevallen dan ook vooral naar potentieel. Wie heeft er de juiste skills om zich nieuwe materie snel eigen te maken, wie past er binnen de cultuur en welke externe disciplines zouden nog weleens van pas kunnen komen binnen het team?

AI verandert het speelveld

Er is al heel veel geschreven over de opkomst van Artificial Intelligence (AI) en de invloed die dat heeft op staffing. Vooralsnog worden mensen niet helemaal uit het proces gehaald, maar AI kan bedrijven die veel kandidaten moeten screenen zeker helpen met sneller en efficiënter werken. Vooral grote organisaties gebruiken dan ook vormen van AI om de eerste selectie van kandidaten te doen.

Het onderwerp van AI in staffing verdient meer aandacht. Hierover schrijven we binnenkort een aparte blog. Maar voor nu delen we graag deze mini-docu van de Wall Street Journal.

Diversiteitsbeleid blijft belangrijk

Diversiteit is geen nieuwe term in het staffing veld. Maar het wordt voor organisaties steeds belangrijker om echt te voldoen aan hun diversiteitsbeleid. Sceptici denken misschien dat dit vooral een gevalletje employer branding is, maar niets is minder waar. Diversiteit op de werkvloer zorgt ook voor een stabielere organisatie die vaak beter is in het oplossen van problemen. Diversiteit op de werkvloer zorgt namelijk ook voor een grotere diversiteit in ervaring, achtergrond en invalshoeken.

Staffing is functieoverstijgend geworden

Naast dat we buiten de branche kijken wanneer we op zoek zijn naar nieuw talent, kijken we tegenwoordig ook verder dan een functieomschrijving. Steeds vaker worden mensen aangenomen met skills die we aan het team willen toevoegen zonder dat daar direct een strak omlijnt functieprofiel aan vast hangt. Hierdoor wordt ook het type dienstverband flexibeler. Organisaties kijken naar lopende en toekomstige projecten en huren talent in op basis van behoefte. Of dit dan freelancers of werknemers in dienstverband zijn maakt steeds minder uit.

Dit zijn dé staffing trends van 2019. Het jaar is natuurlijk nog niet voorbij, dus wie weet wordt de markt nog compleet verstoord door een nieuwe trend. Wil jij dit van dichtbij mee maken? Bij Vibe Group zijn wij voortdurend op zoek naar ambitieuze consultants die meer willen zijn dan alleen een recruiter. Zie jij dit wel zitten? Check dan snel onze vacatures.