Vibe Group - Het belang van Recruitment 2.0

Het belang van recruitment 2.0

Met een oer-Hollandse achtergrond hebben Bernd van Baars (1980) en Daniël Visser (1981) een nuchtere kijk op recruitment. Met Altus Staffing proberen zij door recruitment anders in te steken een positieve draai aan deze sector te geven in Nederland, België en Duitsland. Met een verregaande IT-nichefocus gaan ze kennisgericht te werk en heeft het duo kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het draait om consultative selling: sparren op niveau met klant en kandidaat, langetermijnrelaties opbouwen en bedrijven adviseren in plaats van louter aan hen te verkopen.

De ondernemers lichten toe waarom zij deze vorm van recruitment toepassen en waarom dit onderscheidend is in de IT-recruitmentwereld.

unique sellingpoints

Niet voor niets dat consultative selling de hoofdrol bij de brands van Altus Staffing inneemt: kennis is key.


Vertical brands

“Wij hebben IT opgedeeld in vijf werelden. Met onze niche brands bedienen we alle kandidaten binnen hun eigen wereld: voor IT executive search hebben we Perca Search opgericht, Tergos bedient ICT Infrastructure, binnen de wereld van ERP en CRM is Eswelt ons niche brand, Spilberg richt zich op IT development en Visser & Van Baars is gefocust op Business Intelligence en Big Data”, aldus Bernd. Allemaal IT-gerelateerde werelden. “Maar wij hebben er aparte niches van gemaakt, en we vinden dat je deze mensen niet allemaal op dezelfde manier moet benaderen. Onze brands matchen daarom met het DNA van de verschillende IT’ers. Er worden bovendien congressen, maandelijkse meet-ups en workshops georganiseerd die aansluiten bij de behoefte van de diverse doelgroepen.” Ieder merk heeft zijn eigen consultants die een specifieke niche bedienen binnen een bepaalde regio. Die consultants richten zich vervolgens op óf werving en selectie óf interim bemiddeling. Al deze merken vallen onder de overkoepelende organisatie Altus Staffing, die een totaaloplossing voor bedrijven biedt.

Niveau consultants

Er worden uitsluitend hbo- en wo-opgeleide consultants met relevante werkervaring aangenomen. Bovendien wordt er van hen verwacht dat zij zich continu ontwikkelen in hun vakgebied en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. De accurate werving en selectie van consultants heeft als gevolg dat het verloop van medewerkers laag is. Bij Altus Staffing staat het belang en de ontplooiing van werknemers centraal. Er worden trainingen gegeven om de consultants te voeden met relevante informatie, zodat zij in staat zijn om als sparringpartner voor klant en kandidaat te fungeren.


Examens

Aan het eind van ieder zeven maand durend traineeship worden er examens afgenomen die gericht zijn op de specifieke IT-nichemarkten. Alle consultants moeten hun examen succesvol afgelegd hebben, voordat zij de markt op mogen. “Zo weten we onze kennis en kwaliteit te waarborgen”, licht Daniël toe.

Lopend marktonderzoek

Het doel is om de recruitment consultant van Altus Staffing om te toveren tot een lopend marktonderzoek uit de praktijk. Daniël expliceert: “Gartner is een mooi bedrijf dat allerlei IT-ontwikkelingen in kaart brengt. Eigenlijk wil ik dat wij per subniche meer weten dan Gartner. Elke consultant moet op zijn niche heer en meester zijn van de ontwikkelingen binnen die niche. De consultant kan die informatie vervolgens goed overbrengen op de klant en kandidaat in zijn regio en daarmee heeft hij meerwaarde.”Recruitment 2.0

Bernd en Daniël introduceren hiermee recruitment 2.0. Dit is een diepgaandere manier van staffing waarbij de consultants een adviserende rol aannemen. Daniël vertelt: “Omdat wij binnen niches werken, denk ik dat we verplicht zijn om kennis te hebben van die niches. Daarom is het noodzakelijk om recruitment 2.0 te adopteren in ons bedrijf. We merken dat de klanten en kandidaten daar behoefte aan hebben.”

Bernd vult aan: “Het doel ervan is door verregaande specialisatie met meer kennis gedreven recruitment een kwalitatieve en consultatieve werking te geven aan recruitment.” Met inhoudelijke kennis, veel face-to-face contact en een resultaatgerichte houding, gaan de ervaren consultants van Altus Staffing dagelijks aan de slag als sparringpartner voor klant en kandidaat. “Zo kunnen zij er met behulp van een gap analyse achter komen dat een bedrijf bepaalde expertise mist, omdat er een ontwikkeling aan zit te komen. Dus de consultant wijst eerst op een bepaalde behoefte waar hij vervolgens ook direct een oplossing voor aanbiedt in de vorm van passende expertise. Omdat hij zijn netwerk goed op orde heeft, weet hij wie er klaar is om een switch te maken. Dan heeft de consultant dus echt meerwaarde. Ik geloof niet dat dat stuk, die consultatieve manier, eruit gaat. Veel mensen zeggen weliswaar dat er een moment komt dat het intermenselijke deel van recruitment overbodig wordt, omdat er een vervangend online platform komt. Dat is gedeeltelijk waar, maar omdat je een inhoudelijke sparringpartner bent en alles weet over de marktontwikkelingen, ondervang je dat”, sluit Bernd af.