Meest creatieve sollicitatiegesprekken

De meest creatieve sollicitatie gesprekken

Van solliciteren in een halve kermisattractie tot draaien aan het rad van fortuin, sommige bedrijven houden er heel bijzondere sollicitatietechnieken op na.

Undercover boss – De Richard Branson editie

De Virgin-ondernemer Richard Branson heeft wel een heel bijzondere manier om zijn kandidaten te testen. Hij haalt ze soms zelf op van het vliegveld, maar dan wel vermomd als taxichauffeur. Ben je onbeleefd tegen de chauffeur? Dan zijn je people skills beroerd en kun je direct weer het vliegtuig naar huis pakken.

Iedereen mag meebeslissen

Bij Moneybird mag iedereen meebeslissen over de nieuwe collega. Dacht je dat je alleen een manager en HR-medewerker moest inpakken, moet je ineens een heel bedrijf laten zien hoe geweldig je bent. Iedereen kijkt mee met je brieven, je antwoorden in het sollicitatiegesprek en dan moet je nog een dag meelopen en een persoonlijke presentatie houden voor het bedrijf. Tijdens de presentatieronde mogen je mogelijk toekomstige collega’s ook allemaal vragen aan je stellen. Wanneer je weg bent wordt er als groep beslist of jij hun nieuwe collega wordt.

De klant beslist

Adviesbureau IBC betrekt hun klanten en nieuwsgierige HR-managers bij het aannemen van nieuwe trainees. Op assesmentdagen nodigen ze alle potentiële kandidaten uit die vervolgens rollenspellen moeten doen met bestaande klanten van het adviesbureau. Aan het einde van de dag hebben deze klanten een belangrijke stem over het wel of niet aannemen van een kandidaat.


Promoot de concurrentie

Een softwareontwikkelaar vraagt sollicitanten om in duo’s achter een computer te werken. Ze doen dit in de vorm van een massa-sollicitatie waarbij je jouw concurrent moet ophemelen om te zien of jij wel geschikt bent om in teamverband te werken. Als je denkt dat dat alles is, heb je het mis. Je moet ook nog eens een aantal keer wisselen van partner waardoor je dus aan het einde van de dag drie of vier concurrenten hebt opgehemeld en aangeprezen. Nu maar hopen dat jouw partners hetzelfde doen…


Solliciteren in een draaiend theekopje of de ballenbak

Dat je bij Coolblue niet strak in het pak met een aktetas aan hoeft te komen begrijpt iedereen. Maar hoe ze hier sommige sollicitatie afnemen is wel heel bijzonder. Wij horen vanuit verschillende bronnen dat gesprekken worden gevoerd in de ballenbak of een draaiend theekopje! Niet te zwaar ontbijten voordat je daar op gesprek gaat dus…

Het rad van fortuin

Coolblue is trouwens niet de enige de die ballenbak tactiek toepast. Ook bij G Adventures vragen ze je na het eerste gesprek om een duik te nemen in de ballenbak. En of dat nog niet gek genoeg is, vragen ze je daarna ook nog eens om aan het rad van fortuin te draaien. Hier staan alleen geen geldprijzen op. Het rad vraagt je om jouw beste dansmoves te demonstreren of stellen je voor duivelse dillema’s zoals voor altijd in mayonaise zitten of je zoekgeschiedenis aan iedereen laten zien.

Nu zijn dit opzettelijk ludieke of bijzondere sollicitatiegesprekken. Maar soms zijn gesprekken onbedoeld onvergetelijk. Denk aan een blouse die ineens openspringt, een mailtje met de verkeerde tekst naar de HR-manager of een portfolio waar ineens hele pikante kiekjes tussen zitten.
Heb jij ook een echte sollicitatie fail meegemaakt, deel dat dan hieronder! Gedeelde smart is halve smart, toch?